Mäklarpanelen: En mäklares perspektiv på arvoden

Lönar det sig alltid att välja den billigaste mäklaren och hur tänker mäklare egentligen när de sätter sina arvoden? Hittamäklare har tagit pulsen på tre mäklare från olika delar av Sverige och låtit dem dela med sig av sina tankar och erfarenheter kring arvoden.

Fredrik Flodin - Alicia Edelman Fastighetsmäkleri, Evelin Vastero - SkandiaMäklarna Vemdalen, Annika Rosenberg - Grip Fastighetsmäkleri Malmö

Vilken är den vanligaste missuppfattningen kring arvoden som du brukar stöta på?

Evelin: Att säljare tror att de har mer kvar efter försäljningen om de väljer att arbeta med den mäklare som tar lägst arvode. Men ibland får man vad man betalar för. Det är viktigt att välja en mäklare som tar tillvara på dina intressen och gör det lilla extra för att din affär genomförs på bästa sätt. Det har nog ofta betydligt större inverkan på vad säljaren har kvar efter försäljning än ett lågt arvode.

Annika:Överlag tycker jag att våra kunder är väldigt pålästa och att det sällan uppstår missuppfattningar. En del, väldigt få, känner inte till att mäklararvodet är avdragsgillt eller att det betalas först när ett bindande avtal finns.

Fredrik: Vanligaste missuppfattningen är att konsumenterna tror att det är en oskriven regel att mäklares arvode är något som i regel alltid ska prutas på, att mäklare går med på vad som helst för att få in uppdraget. Så är inte fallet. Vi mäklare vet vårt värde, vet vad som särskiljer oss och att vi gör skillnad.

Vad är viktigast att tänka på i mäklarvalet?

Evelin: Alla mäklare är såklart trevliga och vill hjälpa dig med förmedlingen. Det viktigaste är att du väljer en mäklare som du får förtroende för, som du tror kan leverera den bästa lösningen för din försäljning så att det känns tryggt och så att du får bäst betalt för ditt boende. Hög energinivå hos mäklaren och många goda rekommendationer brukar vara en bra ledtråd!

Annika: Att hitta en mäklare man har förtroende för och som man tror kan göra det bästa vid försäljningen av ens bostad. Ofta spelar rekommendationer och god lokalkännedom en stor roll.

Fredrik: Att valet av mäklare gör skillnad på slutpriset, och ditt specifika val kan vara avgörande för din ekonomi. Bostadsaffären är många gånger en av dom största ekonomiska affärerna du gör i ditt liv som privatperson och därför är valet av mäklare väldigt viktigt och avgörande. Du lever i din bostad, du förvaltar ditt kapital i din bostad och du investerar i din framtid genom dina bostadsaffärer. Jämför 2-3 mäklare och välj den mäklaren som du får störst förtroende för att förvalta din ekonomi och din försäljningsprocess.

Hur brukar du tänka när du sätter dina arvoden?

Evelin: Vad som ska ingå och så brukar jag fundera över tidsåtgång i form av uppskattat antal visningar bland annat.

Annika: Till att börja med gör jag en behovsanalys för att få med alla punkter som säljaren önskar i tjänsten. Därefter brukar jag hitta en arvodesmodell i samråd med säljaren. Oftast erbjuder jag två olika arvodesmodeller (till exempel rak procentsats och en så kallad trappmodell) för att säljaren själv ska kunna välja.

Fredrik: Vi på Alicia Edelman arbetar utifrån en prislista, en procentsats beroende på vilken köpeskilling bostaden säljs för. Alternativet till det är en stegmodell som mäklaren och kunden kommer överens om. Det beror på om kunden vill ha en jämnare och ”lugnare” ökning på arvode i linje med en värdeökning i budgivningen eller om kunden hellre vill ha en stark incitament-modell som är mer aggressiv/gynnsam för både säljare och mäklare beroende på vart slutpriset hamnar.