6 tips för val av mäklare

När du ska anlita en mäklare finns det mycket som kan vara bra att tänka på. Därför har vi summerat sex saker vi kan rekommendera att du gör inför valet av mäklare.

1. Träffa flera olika mäklare

Det kan skilja mycket mellan olika mäklare, både i deras arbetssätt och personlighet. Genom att jämföra och träffa olika mäklare ökar du chansen att hitta den som passar just dig. Nästan alla mäklare erbjuder en gratis värdering när du bokar in ett möte. Ta chansen att träffa mäklarna personligen och visa dem bostaden så att du får en bättre bild av vem mäklaren är.

2. Jämför arvode

Se till att du har koll på hur mycket mäklarens tjänst kommer att kosta dig och vad som ingår i arvodet. Det kan vara bra att tänka på att arvodet inte alltid är en indikation på hur duktig mäklaren är och att det kan finnas många anledningar till att det skiljer på vad de tar betalt. Högre arvode kan betyda längre erfarenhet, extra annonsering, mer kunskap eller engagemang, så fundera på vad som är viktigt för dig och vad du betalar för.

3. Gå på mäklarens visningar

Eftersom det kan vara svårt att tänka sig hur en mäklare är när det verkligen gäller är ett tips att gå på deras andra visningar. På det sättet mäklaren presenterar en annan säljares bostad kommer mäklaren också troligtvis att presentera din. På visningen ser du hur mäklaren är mot spekulanterna, hur påläst mäklaren är och hur väl de känner till området.

4. Läs mäklarens omdömen

Genom att läsa mäklarens omdömen från tidigare kunder får du både en bild av vad mäklaren är riktigt bra på och en uppfattning om eventuella egenskaper som inte matchar dina förväntningar. Mäklare med många omdömen kan ofta vara mer transparenta eftersom de låter alla tidigare kunder få lämna sitt omdöme och inte bara väljer ut de bästa. Det gör att du som säljare kan känna dig trygg med valet och att mäklaren värdesätter alla sina kunder. På profilsidan på Hittamäklare kan du se om mäklaren har omdömen från sina tidigare säljare och vad de har tyckt om mäklarens insats.

5. Kontrollera att din mäklare är registrerad

För att få sälja din bostad behöver mäklaren vara registrerad som fastighetsmäklare hos FMI. Du kan kolla upp om mäklaren är registrerad genom att söka fram mäklaren hos oss på Hittamäklare. På profilsidan ser du om mäklaren är registrerad och vilket datum registreringen gjordes.

6. Kolla upp vad din mäklare har sålt tidigare

Läs på om mäklarnas tidigare försäljningar för att få lite mer information om deras erfarenhet av området, din bostadstyp och storlek. Det är möjligt att mäklare som nyligen sålt bostäder i ditt område har kontakt med spekulanter som letar efter liknande objekt. Det kan vara en fördel då chansen ökar att någon av dem är intresserad av just din bostad.

Vill du ha hjälp med att hitta mäklare kan du använda Hittamäklares jämförelsetjänst där du får kontakt med relevanta mäklare i ditt område. Alla mäklare i registret är registrerade hos FMI. Registrera din bostad så hjälper vi dig att hitta mäklare helt gratis.

Kom igång med din bostadsförsäljning

Börja här